Dag 3

Hvor er Bibberen?
Af Lærke og Kirstine

Vi vågnede til frisk brise fra nordøst og et lettere skydække, der skulle vise sig at holde stand det meste af dagen. Der var kun pletvise glimt af solen som blev nydt i fulde drag af de hårdtarbejdende og tilsandede studerende.
De fire unge mænd som endnu engang kastede sig over prøveudgravningsfelterne ved Sminge Sø III, nød godt af vindens kraft hele dagen. Den var deres faste kompagnon, og gjorde sit bedste for at sandskurer deres ansigter.  Til trods lykkes det dem at afdække i alt, muligvis, 4 anlæg i det 3 kvm store felt.
Holdet som forsatte udgravningen af Sørkelvej var beskyttet af de smukke, grønne træer som omkranser udgravningen. Efter gårsdagens afrensningen var de nu klar til at for alvor at gå i gang med udgravningen. Den blev dog uophørligt forstyrret af en skræmmende og insisterende lydforurening, i form af vores allesammens kæreste eje; Bibberen. Som alle ved har kært barn mange navne, den går derfor også under navnene Nivella, Pivedyret, Stangen, Dimsen, Nivelleringsmonsteret – eller slet og ret nivelleringsapparatet. Den havde allerede gjort sig bemærket i går, ved den høje pivtone som konstant kunne høres, selv på lang afstand. De studerende blev kun mere skræmte, da de i morges spurgte om det var muligt at skrue ned for lyden, og Karens svar var ”Nej, kun op”.


De studerende forhold til apparatet blev kun mere kompliceret igennem dagen, da de konstant havde behov for at måle op, men samtidig frygtede den insisterende pivtone.
Nu til det sjove(tekniske): Nivellering er når man skal fastsætte højden på et givent punkt. Det kan f.eks. være en overflade eller et fund. Nivelleringsapparatet består af to dele: nivelleringsstationen(Nivella) og stangen (Bibberen). Stationen søger efter signal fra stangen. Ud fra et forudbestemt punkt, kan man indstille højden på stangen, når denne flugter med stationens højde har man fastsat startpunktet. Stangen er nu klar til brug. Fra nu af gælder det om at ramme en konstant og insisterende pivtone(Lærke gætter på omtrent en høj H-dur). Hvis man måler for lavt bibber den langsomt, og hvis man måler for højt, bibber den mega hurtigt. Højden indstilles med teleskopstang nederst, og lukkes med en ikke stabil og ret eftergivende lås. Konklusionen er at de studerende elsker den kære Bibber(der er i hvert fald altid kø).


Hjemme i huset forsatte de ufortrødent med registrering af fund, i læ for den barske danske natur. I skrivende stund bliver der arbejdet hårdt på et varmt måltid.

I aften når de studerende går til ro, drømmer de sikkert om sol – og måske pivlyde.     

Kommentarer

Populære indlæg